Author Archives: The Website Chaps

Swimming Pool & Landscaping Princes Risborough

Princes Risborough Landscaping Testimonial

After finishing a Landscaping job in Princes Risborough, we were humbled to receive the following testimonial so thought we would share it with you.


Thank you for transforming our garden and pool area from an unloved, untidy and uninspiring space into an amazing area that defines ‘wow factor’.

The design process captured all of our must haves and added thoughtful touches and beautiful elements to create something new and exciting, which still works in harmony with the character of the existing Grade II listed surroundings.

The levels of attention to detail, craftsmanship and client focus during the build process have exceeded our highest expectations and we would have no hesitation in recommending your services to anyone.

We can’t wait to start living outside!

Simon & Helen Lodge
The Bell House, Askett, Princes Risborough, Buckinghamshire

The Bell House Crowbrook Road Askett Princes Risborough1

new landscaping website designs

Welcome To Our New Website

It’s an exciting time for all of us here at Wooburn Landscapes as we have just launched our brand new website!

We wanted to create an easy to navigate, clean and simple website that showed just what we offer and local web design firm, Big Gun Digital helped us achieve just that (a big thanks to them!).

We’ve made our images really big, because we get so many comments on them when people see what we can do it seemed only right that we showed them in all their glory!

And already the phones have been ringing and our email inbox has been very full indeed.

We’ve had requests to look at patios, calls about lighting, questions about fencing and texts about trellises.

In short, we are very busy indeed! However we still have time for you. Whatever you need your garden to look like, we are confident that our team can help you create the stunning landscape space that you desire.

We have over 5 years’ experience working all over London and the Thames Valley, so if you know someone in the area who is looking to transform their garden or outdoor space, please do pass on our details!

The Wooburn Team

Garden Flackwell Heath

Mrs C.C​, Beaconsfield​

Client: Mrs C.C

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: To add style to an underused garden, creating an inviting space to eat and socialise in.

Project Summary:  Before we started the project the back garden was immaculate but lacking any particular style. The space was large but often unused. The clients has a seating area, but felt it needed more exciting features within it so it would be a welcoming place to spend long Summer evenings.

The front garden also mimicked the back garden before we began our redesign, as the space was vast, yet very plain with no features. The design scoped out maintaining the bulk of the front garden and adding in elements to create a finished look, whilst using the majority of our resources at the back garden to create a stunning, modern redesign.

Before Wooburn started work, we assessed the colour scheme. The tiles used outside were square and white, which had become weathered and needed vast upkeep. There was also a distinct stopping point from patio to garden which they wanted to eliminate. Our first redesign was of the front garden, and a few birch saplings were placed at intervals across the existing lawn to create height and texture. 

Turning to the back garden, we chose low water absorbing natural black slate tiles  as the ideal materials for the seating and dining area and for the planters we chose bricks with a blue engineering brick capping, because they are inherently frost resistant. We placed the new patio tiles in a space outside the house leading naturally into the garden, with a mix of evergreen trees to inject colour, texture and scents into the outdoor space.

We added extra touches that would add interest to the large space without detracting from it’s expanse. A circular reflecting pool and bbq were placed near the chairs and tables, providing a dual use space for both relaxation in the day, as well as evening entertaining. Oak walkways made from beams provide dimension without stealing the show of the garden, and the mix of the slate and grass, brick and sharp lines created a very minimalist garden with plenty to look at. 

Garden Design Flackwell Heath

Mrs H.D, Beaconsfield

Client: Mrs H.D

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: The clients had a  vast space of land but it lacked the colour and warmth. The design scope was to use elements of a traditional English garden to add interest and vibrancy.

Project Summary:  The brief was to create a stunning English country garden redesign that could make the most of the vast amounts of space, creating areas that were designed to be meandered through on a warm day, but easy to maintain in the cooler months.

We started our redesign by looking at the flowers and shrubs that would make up the bulk of the redesign. Carefully chosen planting injects colour, texture and scents into the outdoor space so it was key that the design incorporated as many scents and types of plant as possible.

We used many varieties of ornamental grasses for a natural feel and the main planting colour theme is was purple, with perennial wall flowers all along the circular sides of the garden used to create a very full effect.

A trellis was added in the mid point of the garden to terrace and divide the spaces into more intimate areas.

Towards the front of the house, anew sandstone path with specially designed planters opens up the walkway into the garden and provides a lovely vantage point to enjoy the scenery.  

The result is the garden looks full and interesting, whilst the main areas for maintenance are the shrubs and plants along the borders, a deceptively simple redesign.

Mr T.J​, Beaconsfield​

Client: Mr T.J

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: Redesign the front garden to create a modern space with lots of dimension that could still be used as a driveway.

Project Summary: The whole driveway area was completely broken out and removed from site and replaced with purbeck block paving in a Herringbone pattern. There were natural curvatures of the ground that meant the drive sloped gently upwards. The look of this was minimised by the strong geometry of the lines used in the borders and the crisp white against the mixed stone. The raised planting beds in white stone are striking whilst also being actually slender in size so as not to take away the space that makes this driveway functional. The raised height helps make an impact so the focus was on building waist height walls instead of encroaching on the drive space.

Within the planting beds we used a mixture of stones and textures contrast with the existing paving. The use of taller bushes such as bay add in interest without the maintenance of a hedge.   The plants used included dashes of yellow wildflowers and lavendar to give an natural finish against the modern colours and textures of the raised bed.   Slat fencing allows privacy whilst still giving the driveway an open feel.

 

Mrs K.B​, Beaconsfield

Client: Mrs K.B​

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: To create a tranquil environment for contemplation using a modern garden design.

Project Summary: Before we began, a tiered softwood timber deck at the far end of the garden was in place. However the clients wanted a more striking garden redesign. We commissioned a stand alone oak pergola to be the core focal point. By adding in lighting from the joints and placing it on a weathered teak decking this new feature provides the perfect view both from the house and towards the house.

Towards the front of the garden we wanted to focus on making it a more natural space, but ensuring it was easily maintainable. We set about cutting and filling to create borders where plants could be given a unique display.

Before we started work a large tree had been the focus of the borders of the garden, so we removed it and created instead a flowing design using cream slabs to lead the eye to the pergola.

In it’s place we added a mixture of bright perennial plants, including a striking blossom tree and pampas grass that would catch the movement of the wind.