Projects that mention Lanscaping

Garden Flackwell Heath

Mrs C.C​, Beaconsfield​

Client: Mrs C.C

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: To add style to an underused garden, creating an inviting space to eat and socialise in.

Project Summary:  Before we started the project the back garden was immaculate but lacking any particular style. The space was large but often unused. The clients has a seating area, but felt it needed more exciting features within it so it would be a welcoming place to spend long Summer evenings.

The front garden also mimicked the back garden before we began our redesign, as the space was vast, yet very plain with no features. The design scoped out maintaining the bulk of the front garden and adding in elements to create a finished look, whilst using the majority of our resources at the back garden to create a stunning, modern redesign.

Before Wooburn started work, we assessed the colour scheme. The tiles used outside were square and white, which had become weathered and needed vast upkeep. There was also a distinct stopping point from patio to garden which they wanted to eliminate. Our first redesign was of the front garden, and a few birch saplings were placed at intervals across the existing lawn to create height and texture. 

Turning to the back garden, we chose low water absorbing natural black slate tiles  as the ideal materials for the seating and dining area and for the planters we chose bricks with a blue engineering brick capping, because they are inherently frost resistant. We placed the new patio tiles in a space outside the house leading naturally into the garden, with a mix of evergreen trees to inject colour, texture and scents into the outdoor space.

We added extra touches that would add interest to the large space without detracting from it’s expanse. A circular reflecting pool and bbq were placed near the chairs and tables, providing a dual use space for both relaxation in the day, as well as evening entertaining. Oak walkways made from beams provide dimension without stealing the show of the garden, and the mix of the slate and grass, brick and sharp lines created a very minimalist garden with plenty to look at. 

Mrs M.B, Beaconsfield

Client: Mrs M.B

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief:The front entrance and driveway was to be re-designed to be in keeping with the family home and needed to require minimal maintenance.

Project Summary: The client benefited from a wonderful expanse of space which we felt would work well with a traditional garden landscaping design. This involved a full planting scheme, as well as slates to create a border and the gravel driveway.

Slate paths were added to the direct exterior of the house as a border to create both a walk way and to match with the Tudor style architecture. 

Amongst the slates a horizontal border was cut and formed, with cedar topiary plants in varying sizes used amongst create a minimalist flower bed that works perfectly against the Cotswold cream gravel bed. Hedges and a turf patch at the front of the house in between the two entrance points provide a layer of privacy and perfect dimensions against the home, without the need to use gates or fences. These will continue to grow fuller, but will only require minimal maintenance.

The overall effect is striking yet simple, and will require minimal maintenance, whilst still allowing the front garden to be used as a driveway for multiple cars.