Projects that mention Mediterranean

Mrs L.W​, Beaconsfield

Client: Mrs L.W​

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief:  The client required a full landscaping redesign with a contemporary garden room to house a home gym. The style was to take elements from traditional Japanese garden design, with a Mediterranean feel from small pieces such as mosaics, blue pots and a swinging chair.

Project Brief: The client wanted to take the elements of a traditional English garden redesign with elements from Japanese landscaping to create a calming space with plenty of hidden areas.

The design started with us looking at a design that would create boundaries and areas into the garden, whilst maintaining the feeling of space. The client also wanted to incorporate their home gym, but rather than tucking it away, they came to Wooburn Landscapes to make it a ‘home away from home’ with reinforced floors and fibreboard insulation for the cooler winter months.

After consulting and designing the look of the space, the garden room was designed for them with a flat roof and a hidden slope, soffit overhangs, and that important Ultratherm insulation to the walls. We added vertical cladding and a recess at the front framing the doors and forming the alcove. Clear glass panel slider doors allow ventilation and an expansive view of the garden.

The path up to the garden room was designed with a contemporary feel, with gravel and slabs used together to create a diverse effect and reclaimed look frames that guide the way. Light beech steps separated an enclosed area of the garden to create two levels, and we used trellis fences on the decked area which were with hardwearing, rustic and faded beech patio furniture, which has the perfect soft finish to entertain in.

Despite the minimalist feel across the garden, it was important that the secluded entertaining areas had lots of natural, wild growing flowers. Over time these will fill the area and create even more of a secluded paradise.  Lighting came in the form of barrel lights that highlight the seating areas, and area also replicated for continuity along the side and the rears of the garden. A mixture of plantings were selected to grow haphazardly or in various pot sizes and colours – softening the structure of the linear entrance to the garden house and to break up the effect.

And finally, a modern and chic Ibiza chair hangs in the garden. making a total of 4 seating areas within the garden, all providing respite after a busy day and making this simple space appear larger, full of nooks to lose yourself in.